Slechte slapers grijpen vaker naar de sigaret

Slechte slapers grijpen vaker naar de sigaret

Een groep onderzoekers van vier verschillende universiteiten uit Amerika werkten samen om de gegevens van 439.933 mensen uit het Verenigd Koninkrijk te analyseren. De resultaten van die grootschalige enquête zijn gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Behavioral Medicine. Daaruit bleek dat mensen die zes of minder uren per nacht slapen, 45% meer risico lopen om te roken dan mensen die minstens zeven uur per nacht in dromenland zijn. Mensen die zichzelf beschrijven als nachtraven hebben zelfs 60% meer kans. Daarnaast eten slechte slapers ook ongezonder en bewegen ze minder.

Bij roken denk je meteen aan ademhalingsproblemen en longkanker, maar ook het hart lijdt onder de ongezonde gewoonte. De chemicaliën in tabak zijn schadelijk voor onze bloedcellen waardoor ze zo ons hart en aderen kunnen beschadigen. Dat kan dan weer leiden tot een hartaanval, hartfalen of de dood.

“We wilden de relatie begrijpen tussen slaap en het risico op cardiovasculaire ziektes”, zegt onderzoekster Freda Patterson.

De volgende stap die de wetenschappers willen nemen is uitzoeken hoe een betere slaapkwaliteit kan leiden tot gezondere gewoontes en zo bepaalde chronische ziektes kan vermijden.

Foto Pixabay