Slachtoffer vechtpartij vraagt bijna miljoen schadevergoeding

Op kerstdag 2015 liep een vechtpartij in Ieper danig uit de hand. Het slachtoffer leeft sindsdien als een plant en vraagt bijna een miljoen schadevergoeding. De tegenpartij moest donderdag voor de Ieperse strafrechter komen. Er wordt twee jaar effectief gevorderd. M.G. (45) lag al in bed, toen op 25 december 2015 drie kennissen bij hem aan de deur stonden. Omdat ze bleven aanbellen, stond de man op. Hij liet het gevolg, dat op de kerstmarkt al wat alcohol had genuttigd, vrijwillig binnen. Een 41-jarige C.C. vroeg bijna onmiddellijk naar zijn tablet, waarvan hij meende dat G. die in zijn bezit had. Dat ontkende die laatste.

Daarop moet C. aan zijn vriendin, die ook mee was, hebben gevraagd om zijn mes uit zijn rugzak te halen. "Er is nooit een mes gevonden", zegt mr Christine Onraet die de belangen van C. verdedigt. "Maar beklaagde heeft wel uitgehaald, nadat mijn cliënt die uitspraak deed." C. stond tot vier keer toe opnieuw recht en werd telkens opnieuw neergeslagen.

C. liep een hersenbloeding op. Omstreeks 23 uur die kerstdag zweefde hij tussen leven en dood. Hij kan niet meer spreken, is weinig mobiel en honderd procent arbeidsongeschikt. Samen met een moreel en esthetisch aspect, begroot de burgerlijke partij de schade op om en bij een miljoen euro.

De verdediging betreurt de feiten, maar pleit uitlokking. De advocaat van M.G. benadrukt dat er sprake was van een mes en dat beklaagde zichzelf wilde beschermen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een ordinaire knokpartij, die weliswaar heel ernstige gevolgen heeft. Voor beklaagde wordt een celstraf van twee jaar gevorderd.

Vonnis op 23 februari.

bron: Belga