Slaap jij met je ogen open? Je bent lang niet de enige

Slaap jij met je ogen open? Je bent lang niet de enige

Stel, je wordt wakker naast je lief. Je hoort zijn of haar diepe ademhaling en besluit dat je liefste nog in een diepe slaap verzonken is... tot je plots merkt dat hij of zij je al die tijd aan het aanstaren is.

Je lief zou wel eens kunnen lijden aan de aandoening 'nachtelijke lagophthalmos', waarbij de ogen 's nachts gedeeltelijk tot volledig geopend blijven. En hij of zij is niet de enige: volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation heeft zo'n 20% van de bevolking er last van.

Hoe komt het?

Als je er last van hebt, zou het wel eens goed kunnen dat een van je ouders ook met zijn of haar ogen open slaapt, want nachtelijke lagophthalmos is in sommige gevallen erfelijk. Maar is het ook een reden om je zorgen om te maken? Wel, omdat je hoornvlies de hele nacht aan de lucht wordt blootgesteld, kan je wakker worden met een droog en geïrriteerd gevoel in de ogen. In ernstige gevallen kan het gebrek aan bevochtiging je hoornvlies ook echt beschadiging. Een slechtere slaapkwaliteit kan tevens een gevolg zijn.

De oorzaak is vaak een afwijking aan de oogleden waardoor die niet volledig kunnen sluiten. Maar ook ernstigere oorzaken zijn mogelijk: een beschadiging van de aangezichtszenuw, een schildklierziekte of een beroerte kunnen ook aan de basis liggen van nachtelijke lagophthalmos. Als je ogen plots geïrriteerd en droog aanvoelen bij het ontwaken, is het raadzaam om een doktersbezoek te overwegen.

Wat kan je eraan doen?

Bij minder ernstige oorzaken zoals een afwijking aan de oogleden bestaan er gelukkig ook wel een aantal oplossingen om het probleem te verhelpen. Een slaapmasker kan helpen om het licht te blokkeren en je slaap te verbeteren, en een speciale bril kan het vocht in je ogen houden. Overdag oogdruppeltjes gebruiken kan ook helpen om je ogen te bevochtigen.

Er bestaan tevens speciale gewichtjes die je aan je oogleden hangen om ze 's nachts gesloten te houden. En eng, maar doeltreffend: je ogen dichtplakken met medische tape is ook een optie. In het ernstigere geval van een verlamming van de aangezichtszenuw kunnen er via een operatie kleine, gouden gewichtjes in je oogleden worden geplaatst.