Sint-Lambrechts-Woluwe keurt begroting voor 2017 goed

Sint-Lambrechts-Woluwe keurt begroting voor 2017 goed

De gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft maandagavond de begroting voor 2017 goedgekeurd, meerderheid (Défi, Indépendance libérale, cdH, onafhankelijken) tegen oppositie (MR-Ecolo-PS, CD&V) en met een onthouding van MR. Met een totaalbedrag van 105.000 miljoen euro, kan de Brusselse gemeente een klein overschot van 679.000 euro voorleggen. Het debat ging voornamelijk over de voorziene verhoging (3,16 miljoen) van de opcentiemen op de onroerende voorheffing, in combinatie met een verlaging (met 684.000 euro) van de gemeentetaks op de personenbelasting (PB).

Volgens oppositiepartij Ecolo zal deze operatie niet leiden tot de fiscale neutraliteit die burgemeester Olivier Maingain (Défi) aankondigde, omdat ze neerkomt op een nettoverhoging van 2,4 miljoen van de belastinginkomsten van de gemeente. MR had vooral bezwaar tegen de verhoging van de opcentiemen, die volgens de partij buitensporig is.

Burgemeester Maingain zei dat de gemeente voor zowel de opcentiemen op de onroerende voorheffing als de gemeentebelasting op de personenbelasting een van de laagste tarieven hanteert van de Brusselse gemeenten.

Volgens Maingain wordt de neutraliteit ten opzichte van 2016 verzekerd voor de inwoners van de gemeente. Door de verhoging van de opcentiemen zullen de vastgoedeigenaars, die vaak niet in de gemeente wonen, meer bijdragen. Dat zal ten voordele zijn van de meerderheid van de inwoners, die minder belast zal worden op arbeid.

bron: Belga