Singapore laat geen extra auto's meer toe

Singapore laat geen extra auto's meer toe

De jongste jaren was in Singapore al een beperking van kracht op het aantal nieuwe auto's, die varieerde van 0,25 tot 0,5% nieuwe auto's per jaar. Op 1 februari wordt dat aantal helemaal bevroren. Vanaf morgen kunnen inwoners dan nog enkel een toelating krijgen om een nieuwe wagen in te schrijven als ze hun oude voertuig opgeven.

Veiling

Elke maand wordt een veiling georganiseerd waarbij de prijs voor zo'n toelating met opbod wordt bepaald. De prijzen daarvoor kunnen al snel oplopen tot de aankoopprijs van een nieuwe auto.

De regering wil dan ook koste wat het kost een verkeersinfarct vermijden in de stadstaat met een bevolking van 5,6 miljoen mensen. In Singapore zijn ongeveer 575.000 privévoertuigen ingeschreven. In verhouding tot het bevolkingsaantal is dat weinig, maar de stadstaat is maar 720 vierkante kilometer groot.

Weinig plaats voor verkeer

Volgens het ministerie van Transport zijn op 12% van de totale oppervlakte straten aangelegd en is er nog weinig speling om het wegennet uit te breiden. Onlangs werd er onder meer nog een begraafplaats geruimd om extra plaats voor het verkeer te creëren.