Silvester Stallone keert terug als Rocky in 'Creed': "Als een film in een film"

Silvester Stallone keert terug als Rocky in 'Creed': "Als een film in een film"

Het jaar is slecht begonnen voor beroemde zestigers. Na Lemmy en David Bowie overleed vorige donderdag ook de legendarische acteur Alan Rickman. Wat hadden al die grote heren gemeen? Hun leeftijd. In 2016 kan je maar beter geen 69 zijn… behalve als je Sylvester Stallone heet. Op die gezegende leeftijd is de Italian Stallion in de vorm van zijn leven! In ‘Creed' speelt hij weer de mythische rol van Rocky Balboa. Veertig jaar na ‘Rocky', zijn 225 miljoen wereldwijde omzet, zijn Oscar voor beste film en zijn zes vervolgen, zou je denken dat Sly de handdoek intussen wel in de ring had gegooid. Dat is trouwens precies wat gebeurde in het laatste deel uit 2006.

De waarheid is dat Ryan Coogler ferm uit de hoek moest komen om hem te overtuigen. Op dat moment had de 29-jarige regisseur immers nog geen prijzen gewonnen in Cannes en op het Sundance Festival voor zijn debuutfilm ‘Fruitvale Station', die vorig jaar bij ons in de zalen verscheen. «Hij kwam me zijn project voorstellen, maar had nog nooit een film gemaakt!», lacht Stallone. «Ik zei hem: Je hebt wel ballen, maar nee, bedankt. Een jaar later draait hij een film en wint hij een heleboel prijzen. Dus komt hij opnieuw naar me toe. Een beetje zoals een vertegenwoordiger! (lacht) Maar ik was nog altijd niet overtuigd… tot ik plots besefte dat de film niet over mij gaat. Rocky en zijn gevechten, dat is het verleden. Nu is het aan Creed.»

De film is dan ook geen vervolg, maar een spin-off. Rocky is de inspiratiebron, maar het hoofdpersonage is deze keer Adonis Creed, de kleinzoon van Rocky's vriend en vroegere rivaal Apollo Creed, die overleed in deel 4. Adonis trekt naar Philadelphia en probeert Balboa te overtuigen om hem te trainen net als Coogler deed met Stallone. «Voor mij was het nog moeilijker dan voor Adonis», geeft de regisseur glimlachend toe. «Maar we wisten dat we de film niet konden maken zonder Stallone. Ik heb veel met hem gepraat, om er zeker van te zijn dat we hetzelfde doel voor ogen hadden. Veel voorbereidend werk dus, maar ik ben blij dat hij niet meteen heeft toegehapt. We hadden wat tijd nodig om het goed te doen.»

Dit filmproject ligt Coogler al sinds zijn jeugd nauw aan het hart. «Mijn passie voor Rocky kreeg ik mee van mijn pa, een beetje zoals die vele Star Wars-fans. Zo kwam ik op het idee om deze film te maken.» En hoe voelt het nu om met zijn idool te werken? «Doordat ik hem zolang heb proberen te overtuigen, hebben we elkaar beter leren kennen. Toen hij uiteindelijk op de set aankwam, waren we allebei op ons gemak. Sly is een acteur die graag voorstellen doet. Sommige acteurs spelen hun personage op een of twee verschillende manieren. Hij geeft je er twintig, omdat hij het vak kent. Hij is regisseur, scenarist, acteur, producer… Ik heb veel van hem geleerd.»

Een moderne toets

Net als ‘Better Call Saul', de spin-off van de serie ‘Breaking Bad' over de advocaat Saul Goodman, behoudt ‘Creed' een link met de originele saga. Maar de film geniet wel van de creatieve vrijheid om een eigen universum te creëren voor zijn held. ‘Creed' is stevig verankerd in zijn tijd en cultuur, en breit een vervolg aan Rocky met een moderne toets. Luister maar naar de soundtrack vol hiphop. «Mijn dochters zijn gek op hiphop. Tot nu toe vonden ze mijn films maar niks», geeft Stallone toe. «Maar dankzij de muziek is Creed nu hun lievelingsfilm!» (lacht)

«Ten tijde van de eerste ‘Rocky' was de soundtrack zo populair dat hij in nachtclubs werd gespeeld. Ook deze keer wilden we dat de muziek de nieuwe generatie aanspreekt», vertelt Tessa Thompson, die Bianca speelt in de film en drie nummer van de soundtrack heeft ingezongen. «Bianca is niet gewoon het liefje van Adonis, maar een personage met een eigen leefwereld. Anders had ik de rol nooit aanvaard.» Maar de moderniteit zit ook in de regie van Coogler, en dan vooral in de boksmatch die in één enkele take gefilmd is. «Elk gevecht vertelt een ander verhaal. Voor die scène wilden we de mix van vechtlust en opwinding in het hoofd van Adonis overbrengen. Zo kregen we het idee om de camera alles te laten volgen wat hij ondergaat», legt de regisseur uit.

Cirkel is rond

De cirkel lijkt rond voor Stallone. Veertig jaar nadat hij de Oscar voor beste acteur in ‘Rocky' aan zijn neus zag voorbijgaan (ten voordele van Peter Finch in ‘Network' van Sidney Lumet), krijgt hij nu de kans om wraak te nemen. Hij is dit jaar genomineerd voor de Oscar van beste bijrol in ‘Creed'. En iets zegt ons dat de Golden Globe die hij net kreeg – inclusief staande ovatie – een heel goed voorteken is! «Het was erg ontroerend om die prijs te krijgen, want het deed me denken aan de eerste ‘Rocky'. Ik heb het gevoel dat dat gisteren was», zegt Stallone. «Maar deze keer waren mijn vrouw en dochters erbij. Het was net een film in een film.»

Elli Mastorou

@cafesoluble