Shoppen maakt gelukkig, maar is niet altijd even gezond

Shoppen maakt gelukkig, maar is niet altijd even gezond

Of je nu online bestelt of een dagje naar de Meir gaat, van shoppen word je vaak gelukkig. "Veel mensen winkelen om zich beter te voelen", vertelt maatschappelijk werkster en psychotherapeute Catherine Silver aan het magazine SheKnows. "Het is een manier om een stressvolle dag te vergeten, jezelf te kalmeren en je emoties te uiten."

Ongezond patroon 

Silver benadrukt dat je je niet meteen zorgen moet maken wanneer je enkele keren per week een bezoekje brengt aan de winkelstraat of je favoriete webshops afspeurt. "Maar iemand die zich vaak slecht voelt en daarom voortdurend wil shoppen, geraakt in een ongezond patroon", aldus de psychotherapeute. "Misschien heb je dan even een beter gevoel, maar die 'shopper's high' verdwijnt snel. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht."

Ben ik verslaafd?

Vraag jij je af of je een shopverslaving hebt? Dan kan je enkele dingen doen om dit te checken. Ga bijvoorbeeld eens naar je favoriete winkel. Kan je buitengaan zonder iets te kopen? Zo niet, dan is er misschien meer aan de hand. Neem ook je online koopgedrag eens onder de loep. Surf jij alleen naar Zalando of Sarenza wanneer je verdriet hebt? Dan zijn je shopgewoonten wellicht niet helemaal oké.