September eindigt niet zoals het begon

September eindigt niet zoals het begon

De maand september eindigt met druilerig weer. Vandaag is het wisselend bewolkt met enkele buien. Morgen eerst droog met opklaringen, later wisselvallig met fikse en lokaal onweerachtige buien vanaf het westen. Ook zondag nog wisselvallig met buien en ook wat frisser. Volgende week opnieuw droger maar wel frisser, verwacht het KMI. Deze namiddag wordt het wisselend bewolkt met vooral in het noordwesten kans op een bui. Naar het zuidoosten toe is er doorgaans meer bewolking maar blijft het zo goed als droog. De maxima schommelen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 18 of 19 graden in Vlaanderen. De wind waait matig uit west tot zuidwest.

Vanavond en 's nachts wordt het in het zuidoosten algauw weer zwaarbewolkt met perioden van regen, in de Gaume mogelijk vrij veel regen. Elders blijft het droog met opklaringen. Tegen het eind van de nacht vergroot in de Westhoek de kans op buien vanaf het Kanaal. De minima liggen tussen 7 en 10 graden. De wind wordt zwak uit zuidelijke richtingen.

Morgen valt er eerst nog wat regen in het uiterste oosten van het land terwijl het elders overwegend droog is met opklaringen. In de loop van de dag trekt vanaf het westen geleidelijk een storing over het land met regen en buien die in het westen kunnen gepaard gaan met onweer. De maxima liggen tussen 13 graden in Hoog-België en 18 of 19 graden in Vlaanderen. De wind wordt matig uit zuid tot zuidwest.

Morgennacht neemt in het binnenland de buienactiviteit af en wordt het meestal droog. Aan de kust en in het uiterste westen van het land gaat de buiencarrousel onverminderd voort en is er nog steeds kans op onweer vanaf de Noordzee. De minima liggen tussen 7 en 11 graden. De matige zuidwestelijke wind draait in de kust regio in de loop van de nacht naar noordwest en wordt dan vrij krachtig met rukwinden tot 55km/uur.

Zondag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met aanvankelijk vooral in de kustregio buien die kunnen gepaard gaan met onweer. Later op de dag ontwikkelen er zich ook verder in het binnenland buien. Zondagnacht wordt het geleidelijk droog met breder wordende opklaringen en eventueel vorming van nevel of lokale mist. De maxima liggen tussen 11 en 14 graden in de Ardennen en tussen 15 en 18 graden in Vlaanderen. De wind waait in het binnenland matig en draait van zuidwest naar noordwest. Aan de kust waait er een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Maandag blijft het droog met eerst nog veel bewolking maar in de namiddag meer en bredere opklaringen. De maxima liggen rond 19 graden in het centrum van het land bij een zwakke veranderlijke en later oostelijke wind. Dinsdag krijgen we droog en vrij zonnig weer met hoge wolkensluiers. De temperaturen in het centrum stijgen tot 18 à 19 graden en de wind waait zwak tot matig uit oostelijke richtingen. Woensdag en donderdag krijgen we volop zon met maxima rond 18 graden. Vanaf vrijdag moeten we waarschijnlijk rekening houden met meer bewolking maar het zou nog grotendeels droog blijven bij maxima rond 17 graden.

bron: Belga