Separatisten komen massaal op straat in Catalonië, politie grijpt in

Separatisten komen massaal op straat in Catalonië, politie grijpt in

De politie heeft verschillende keren gechargeerd tegen de Catalaanse manifestanten die deze namiddag alle toegangswegen tot de luchthaven van Barcelona hebben afgesloten. Dat heeft het Franse persbureau AFP ter plaatse vastgesteld. De leiders van de Catalaanse separatisten hadden hun aanhanger opgeroepen om massaal op straat te komen, nu negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof veroordeeld zijn tot lange celstraffen. Ook andere wegen zijn afgezet. In Gerona, Lleida, Tarragona en Manresa beantwoordden mensen de oproep van de Comités van de verdediging van de republiek (Comités de Defensa de la República) en de groep Tsunami Democratic. In Gerona is het spoorverkeer geblokkeerd, aldus de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe.

Tsunami Democratic verspreidde via de berichtenapp Telegram ook valse boarding passes, wat leidde tot chaos bij de controles.

Ook de voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft ondertussen op de veroordeling van de negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof gereageerd. Puidgemont beschouwt de veroordeling tot lange celstraffen als een "strategie van repressie en wraak" door de Spaanse staat. "Het vonnis veroordeelt ook meer dan twee miljoen mensen die het onafhankelijkheidsreferendum mogelijk gemaakt hebben op 1 oktober 2017", zo zei Puigdemont op een persconferentie in Brussel.

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor verduistering van overheidsgeld en opruiing. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. Deze drie worden schuldig geacht aan ongehoorzaamheid.

Het Spaanse gerecht heeft bovendien een nieuw internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Puigdemont.

"De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen", klonk het.

bron: Belga