Seksspeeltje of kerstboom? Kunstwerk van Paul McCarthy zorgt voor een polemiek in Frankrijk

Seksspeeltje of kerstboom? Kunstwerk van Paul McCarthy zorgt voor een polemiek in Frankrijk

Gisteren werd er een gigantisch opblaasbaar kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy geïnstalleerd op de Place Vendôme in Parijs. De sculptuur die Tree werd genoemd, werd ter gelegenheid van de International Contemporary Art Fair (FIAC) gemonteerd die tussen 23 en 26 oktober in de Franse hoofdstad wordt gehouden. Elk jaar geeft de organisatie carte blanche aan een kunstenaar om een werk buiten de muren te installeren voor de tentoonstelling.

Maar Paul McCarthy en de organisatie hadden nooit kunnen vermoeden dat het werk zoveel protest zou ontketenen. Het Franse volk ziet namelijk helemaal geen boom in het kunstwerk maar een gigantisch seksspeeltje. Het werd zelfs zo erg dat de 69-jarige kunstenaar tijdens het bijwonen van de onthulling van het werk, werd aangevallen door een man en drie klappen in zijn gezicht kreeg. De kunstenaar raakte gelukkig niet gewond.

Ook op sociale media ontbrandde de controverse. Een bekend condoommerk draaide het evenement zelfs om in een reclamecampagne door op straat glijmiddel aan de voet van de boom te smeren. De kunstenaar gaf zelf tekst en uitleg aan Le Monde. "Het begon allemaal als een grap. Oorspronkelijk vond ik dat de anale plug een vergelijkbare vorm had met de sculpturen van Brancusi. Achteraf realiseerde ik me dat het op een kerstboom leek. Het is een abstract werk. Mensen kunnen erin zien wat ze willen en ze kunnen beledigd zijn als ze er zelf een seksspeeltje in zien, maar voor mij is het gewoon een abstract kunstwerk."