Seat krijgt leidende rol binnen VW-concern voor micromobiliteit

Seat krijgt leidende rol binnen VW-concern voor micromobiliteit

De Spaanse autobouwer Seat, een dochtermerk van Volkswagen, krijgt binnen het Volkswagen-concern de leidende rol voor micromobiliteit. Het gaat daarbij voornamelijk om binnenstedelijke verplaatsingen van minder dan tien kilometer. Dat heeft Seat-topman Luca de Meo vandaag gezegd op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Seat stelde vanmorgen in Barcelona zijn Minimo voor, een klein voertuig voor stedelijk gebruik, dat qua uiterlijk wat weg heeft van de Renault Twizy. De elektrische Minimo, die ontwikkeld wordt om 5G geconnecteerd te zijn, heeft twee zitplaatsen achter elkaar en een rijbereik van zowat 100 kilometer. Het gebruik van de auto zal volgens Seat twee keer minder kosten dan de huidige autodeeldiensten.

Volgens de Seat-topman "is de mobiliteit aan het veranderen met als gevolg dat ook onze rol van fabrikant en mobiliteitsleverancier verandert". "Wij moeten in staat zijn om nieuwe mobiliteitsplatformen die een sleutelrol zullen spelen in de steden van de toekomst, te beheren en aan te bieden. Vijf jaar geleden waren we al bij de eerste autobouwers die present tekenden op het MWC in Barcelona. We maken een transitie van autobouwer naar mobiliteitsaanbieder."

Seat denkt dat veel steden in de toekomst geen toegang meer zullen geven aan wagens in eigendom van particulieren. "We zullen in die steden geen SUV's, sedans of hatchbacks meer zien, maar wel zeer kleine auto's, minivans, tweewielers en drones, die elektrisch of met waterstof aangedreven zullen worden."

Seat kondigde vandaag ook aan de ontwikkeling van software, die steeds belangrijker wordt, zelf in handen te nemen. Het automerk gaat in Barcelona een softwarecentrum oprichten, waarvoor de autobouwer meer dan 100 specialisten wil aanwerven.

bron: Belga