Schutter ontketent drama in Las Vegas

Schutter ontketent drama in Las Vegas

De 64-jarige blanke man Stephen Paddock schoot met een automatisch wapen vanaf de 32ste verdieping van het Mandalay Bay-hotel naar de bezoekers van een countryfestival dat vlakbij plaatsvond. Minstens 59 mensen kwamen om en meer dan 500 raakten gewond. Daarmee is het de meest dodelijke schietpartij ooit in de Verenigde Staten. Toen een SWAT-team de hotelkamer van waaruit geschoten werd, binnenviel, troffen ze Paddock dood aan. Hij zou zelfmoord gepleegd hebben.

De aanslag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens hun propagandakanaal Amaq bekeerde hij zich enkele maanden geleden tot de islam. Volgens de Amerikaanse politie zijn er vooralsnog echter geen aanwijzingen in die richting. De man zou mogelijk psychologische problemen gehad hebben. Volgens zijn broer had hij geen uitsproken politieke of religieuze overtuigingen.

Reactie Trump

«Wij zijn vandaag verenigd in verdriet, shock en smart», zei de Amerikaanse president Donald Trump na de bloedige schietpartij die hij een «puur kwaadaardige daad» noemde. «Wij bidden dat de hele natie eenheid en vrede mag vinden», klonk het. «In ogenblikken van tragedie en horror verenigt Amerika zich».

Na de tragische schietpartij kwam er opnieuw kritiek op de lakse wapenwetgeving in de VS. Paddock bezat meerdere geweren. In de hotelkamer van waaruit hij schoot, werden maar liefst tien wapens aangetroffen. Net deze week willen de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden stemmen om de wapenwetgeving minder strikt te maken. Ze willen met name de aankoop van geluidsdempers makkelijker maken. Critici vragen zich af waarom gewone Amerikanen geluidsdempers moeten kunnen kopen

Chargement
Tous

En direct

Le direct