Schotse McDonald's speelt klassieke muziek om onruststokers te kalmeren

Schotse McDonald's speelt klassieke muziek om onruststokers te kalmeren

In de grootste stad van Schotland, Glasgow, draait een restaurant van McDonald's enkel en alleen nog klassieke muziek. Het hoopt daarmee klanten die 's nachts vaak herrie schoppen te kalmeren.

De afgelopen veertien maanden zijn er zo'n 200 incidenten geweest waarbij uiteindelijk de politie gebeld moest worden. Het filiaal is in het weekend open tot vier uur 's morgens en dat brengt met zich mee dat het vaak dronken onruststokers over de vloer krijgt.

De klassieke muziek werd geïntroduceerd omdat de manager van het filiaal denkt dat het kalm gedrag zal aanwakkeren. Verschillende composities worden ingezet. Vooral Beethoven, Bach en Handel zijn er vaak te horen.

"Ik kom hier vaak en de laatste jaren is het hier allesbehalve rustig. Vaak liepen dingen nogal uit de hand. Maar sinds er klassieke muziek gespeeld wordt, is het hier aangenaam", zegt een klant van het restaurant. "Het is beter dan de rave die hier voordien werd gespeeld. Ik denk dat ze de goeie weg zijn ingeslagen met de introductie van klassiek muziek."

Klassieke muziek werd ook al eens succesvol ingezet in een filiaal van McDonald's in Engeland. "We baseerden ons op advies van beveiligingsteams", klinkt het.