School laat kinderen elke dag 1,5 km lopen

School laat kinderen elke dag 1,5 km lopen

.

Vier jaar geleden kwam directrice Elaine Wyllie van St. Ninians op het idee. Een speciaal parcours rond het sportterrein werd uitgestippeld om de kinderen rondjes te laten lopen. Wanneer de loopsessies precies plaatsvinden, hangt volledig van de leerkracht af. Wel wordt geen enkele dag overgeslagen, enkel bij ijs of hevige regen blijven de kinderen gespaard.

De hardloopsessies hebben zo'n succes in de Schotse basisschool dat ruim vijfhonderd scholen in onder meer Londen en Wales het goede voorbeeld hebben gevolgd. «Noem het gerust een zaak van gezond verstand: ze blijven fit en gezond op een simpele manier die ook nog eens niets kost. Bovendien hoeft het slechts een kwartier in beslag te nemen. De kinderen moeten het zelf wel leuk vinden, anders kan je het niet volhouden. Maar bij ons is dat geen probleem: ze verschijnen met een frisse geest en een gezonde blos op de wangen op de schoolbanken. Zo leuk om te zien», vertelt Wyllie aan Daily Mail.

En het project werpt duidelijk zijn vruchten af, want volgens onderzoeksleider Colin Moran, die de fysieke, cognitieve en emotionele effecten van zo'n dagelijkse loopsessie in kaart wil brengen, lijken de kinderen gelukkiger en is hun concentratievermogen hoger. De universiteit van Stirling heeft nu een test ontworpen om die beweringen wetenschappelijk vast te leggen. De resultaten daarvan worden in juli verwacht.

Obesitas bij kinderen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. Zo kampt 10% van de 4- tot 5-jarigen in Groot-Brittannië met overgewicht. Als ze de lagere school verlaten, is dat percentage zelfs toegenomen tot 33%. Experten beweren dat één uur per dag bewegen al het verschil kan maken.

Foto Pixabay