Saoedi-Arabië en Iran beschuldigen nog maar eens elkaar

Op een top van Arabische landen in Mekka is Iran ervan beticht de regio te destabiliseren. Die verklaring is in Teheran met minachting onthaald. "Saoedi-Arabië heeft de heilige Ramadan-maand en de heilige stad Mekka gebruikt voor politiek gewin, om in naam van andere landen ongefundeerde claims tegen Iran te formuleren", aldus Abbas Mousavi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het belangrijkste doel van de islamitische en Arabische wereld zou de bevrijding van de Palestijnen moeten zijn, niet elkaar ophitsen. Dat is exact het doel van het zionistische regime: de aandacht afleiden van de ware vijand." Nu de spanningen in de regio over Iran oplopen, hadden de Arabische Liga en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) gisteren een crisisbijeenkomst in het Saoedi-Arabische Mekka. Beide landenorganisaties worden gedomineerd door de Saoedi's. "Iran moet de soevereiniteit van de Arabische landen respecteren en stoppen met zich te mengen in de zaken van landen, wat bedreigend is voor de veiligheid en stabiliteit in de regio", aldus de Arabische leiders in hun slotverklaring.

De concrete aanleiding voor de top was de sabotage van vier koopvaardijschepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, en de met explosieven geladen drones die oliepijplijnen in Saoedi-Arabië hadden aangevallen. Volgens Washington zit Iran achter deze aanval, zonder hiervoor echter bewijzen te geven. Teheran zelf ontkende hiermee iets te maken hebben.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde gisteren aan dat John Bolton, Trumps veiligheidsadviseur, volgende week hiervoor bewijzen zal voorleggen aan de VN.

bron: Belga