'Samsonseks' is het woord van het jaar

'Samsonseks' is het woord van het jaar

Taal is de spiegel van de ziel. Dat zeiden oude, grijze Romeinen eeuwen geleden al en zij hebben het zelden fout. Daarom is het belangrijk om de verkiezing van Woord van het Jaar door woordenboekuitgever Van Dale met argusogen te volgen. En wat blijkt: de zielen van Vlaanderen doen graag aan samsonseks.

Althans, meer dan 100.000 Vlamingen stemden de term tot het meest kenmerkende woord van 2016. Voor zij die er nog niet mee bekend zijn: samsonseks is seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken. Je kan je dus wel inbeelden dat de honderden afleveringen van de kinderserie ‘Samson en Gert' heel wat ouders plezierig hebben gestemd.

De term haalde het met 43% van alle uitgebrachte stemmen. Het podium bestaat verder uit betonstop en pokémonterreur. De winnaar treedt in de voetsporen van illustere voorgangers zoals kraamkost (2015), flitsmarathon (2014), selfie (2013) en frietchinees (2012).

Bij onze noorderburen ging de overwinning naar ‘treitervlogger'. De term verwijst naar iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt.

Dab kraait victorie

Eerder in de week maakte Ketnet ook de resultaten bekend van het jeugdwoord van het jaar. Daar ging ‘dab' met de bloemen lopen. Dat is een dansbeweging afkomstig uit de hip

hop die door veel kinderen en volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging. De neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.