Samenstelling adem wijzigt tijdens films

Samenstelling adem wijzigt tijdens films

Twee maanden lang hebben de onderzoekers de lucht van een ventilatiesysteem van een cinemazaal geanalyseerd. In die tijd keken meer dan 9.500 personen naar 108 voorstelling van 16 verschillende films, waaronder ‘The Secret Life of Walter Mitty', ‘The Hobbit: The Desolation of Smaug' en ‘The Hunger Games: Catching Fire'. De wetenschappers stelden vast dat de samenstelling van de adem verandert tijdens een film en dat volgens een duidelijk patroon. Na verloop van tijd konden de wetenschappers bij actiefilms achterhalen welke scène de cinemabezoekers bekeken, enkel en alleen op basis van de chemische compositie van de uitgeademde lucht.

«De chemische karakteristieken van ‘The Hunger Games' zijn bijvoorbeeld erg duidelijk. De hoeveelheid koolstofdioxide en isopreen schiet de hoogte in wanneer de jurk van Katniss in brand vliegt of wanneer ze voor haar leven aan het vechten is», verklaart Jonathan Williams van het Max Planck Insituut. De onderzoekers vermoeden dat het zien van een gevecht op leven of dood de vecht-of-vluchtreactie opwekt. Het lichaam produceert dan grote hoeveelheden hormonen, waaronder adrenaline en cortisol. Dat zorgt ervoor dat de hartslag, de bloeddruk en de suikerspiegel verhogen wat dan weer de snelheid van de ademhaling doet omslaan.

De verandering in samenstelling werd vooral vastgesteld tijdens spannende of komische films. Bij andere genres, zoals romantiek, veranderde er niet veel. De onderzoekers vragen zich nu af of mensen, gezien onze goede neus, de verandering waarnemen en die zo onze reactie op een film beïnvloedt.