Russen ook niet welkom op paralympische Winterspelen

Russen ook niet welkom op paralympische Winterspelen

Russische atleten mogen ook niet deelnemen aan de Winterspelen van 2018, die worden gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het paralympisch comité van het land heeft maandag laten weten dat het wegens een omvangrijk dopingschandaal voor het evenement is geschorst door de overkoepelende paralympische organisatie IPC. Eerder al werd bekend dat de Russen ook niet mogen verschijnen op de paralympische Zomerspelen, die binnenkort in Rio de Janeiro beginnen. Het beroep dat Rusland daarover indiende bij het internationale sporttribunaal TAS werd afgewezen.

"Nu is deze straf uitgebreid tot Pyeongchang", meldde het Russisch Paralympisch Comité. Als gevolg van de sancties wegens het door de staat gesteunde dopingprogramma in Rusland nam het land onlangs met een beperkte en sterk gescreende afvaardiging deel aan de Olympische Spelen van Rio.

Het paralympisch team van Rusland geldt als een van de sterkste ter wereld. Bij de Winterspelen van Sochi in eigen land (2014) eindigde het als nummer een in het landenklassement. Bij de zomerse editie in Londen twee jaar eerder werden de Russen tweede achter China.

De Russische president Vladimir Poetin noemde de beslissing om de paralympische sporters van Rio te weren eerder "immoreel en onmenselijk". "Het is cynisch dat mensen worden aangepakt voor wie sport op dit moment het belangrijkste is wat ze hebben in hun leven."

.

bron: Belga