Russen en Kenianen pas naar Olympische Spelen na "individuele evaluatie"

Russen en Kenianen pas naar Olympische Spelen na "individuele evaluatie"

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) plaatst alle Russische en Keniaanse atleten die aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro willen deelnemen, onder strikt toezicht. Elk van hen zal van zijn internationale sportfederatie de toelating moeten krijgen om aan de Spelen deel te nemen. Dat heeft IOC-topman Thomas Bach gezegd na een olympische top in het Zwitserse Lausanne. Zes weken voor de start van de Olympische Spelen, "zijn er ernstige twijfels over het vermoeden van onschuld van de Russische en Keniaanse atleten", stelde Bach. Om te mogen deelnemen, zullen zij daarom "selecteerbaar moeten worden verklaard door hun respectievelijke internationale sportfederatie, na een individuele evaluatie".

Dat Bach het heeft over "respectievelijke internationale sportfederatie", houdt in dat alle olympische sporten betrokken zijn, en niet alleen de atletiek. De IOC-topman sprak niet over concrete sporttakken. Hij zei wel dat de beslissing "unaniem" werd genomen tijdens de top.

"Elke internationale federatie moet een beslissing nemen over de selecteerbaarheid van haar atleten", zei Bach nog. "In dit proces is het niet voldoende dat er geen positieve dopingplas werd afgeleverd in het land van de atleet. De internationale federaties moeten andere tests in rekening brengen, die onder toezicht staan van en werden goedgekeurd door de internationale autoriteiten", zoals het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Eerder had Bach gezegd dat het IOC de beslissing volgt van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de schorsing van de Russische atletiekfederatie te handhaven, waardoor de Russische atleten de facto niet kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus).

bron: Belga