Rusland en China blokkeren Amerikaanse ontwerpverklaring over Venezuela

Rusland en China blokkeren Amerikaanse ontwerpverklaring over Venezuela

Rusland en China hebben vandaag een Amerikaanse ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Venezuela geblokkeerd. Dat is vernomen van diplomaten. In de tekst was sprake om "volledige steun" te betuigen aan het Venezolaanse parlement onder leiding van opposant Juan Guaido. De ontwerpverklaring onderstreepte ook het engagement van het parlement om de democratie en de rechtsstaat in Venezuela te herstellen, stelde vast dat het laatste verkiezingsproces in het land geen legitimiteit had en veroordeelde het gebruik van geweld door de veiligheidstroepen tegen manifestanten.

Rusland schrapte dat alles uit de tekst en doorbrak, met de steun van China, de stilteprocedure die de 15 leden van de Veiligheidsraad (waaronder ook België) hadden afgesproken om het document te laten aannemen. Volgens een diplomatieke bron zou Moskou zich willen beperken tot het vragen van een politieke dialoog in Venezuela, maar dat is voor de Verenigde Staten onaanvaardbaar.

Deze namiddag vergadert de Veiligheidsraad over de crisis in Venezuela. Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo als zijn Venezolaanse ambtsgenoot Jorge Arreaza nemen aan de vergadering deel. Frankrijk en Duitsland, leden van de Veiligheidsraad, stelden de Venezolaanse president Nicolas Maduro eerder vandaag een ultimatum. Ze zeiden Guaido als president te zullen erkennen als er binnen de week geen verkiezingen worden aangekondigd.

bron: Belga