Ruim 4.000 banen op de tocht

Ruim 4.000 banen op de tocht

De helft van die ontslagen zijn te wijten aan de sluiting van Catterpillar in Charleroi. Maar ook bij onder meer verzekeraars AXA en P&V, Printing Partners en IBM België verliezen mensen hun job.

Nu wordt ook Douwe Egberts toegevoegd aan het zwarte lijstje. Het koffiebedrijf wil de productie van de bekende fabriek in Grimbergen stopzetten tegen januari 2017, waardoor 274 mensen hun baan dreigen te verliezen. Volgens de koffieproducent wijzigt de vraag van de consument. «Er is minder vraag naar filterkoffie, en meer naar pads en cups», legt woordvoerster Sonja Wegscheider uit. "Als gevolg is er overcapaciteit binnen de groep." Daarom werd beslist te mikken op grote en op gespecialiseerde volumes. De fabriek van Grimbergen bleek te klein voor grote volumes, en te duur voor gespecialiseerde volumes.

Ook raakte bekend dat het olie- en gasbedrijf Halliburton de deuren sluit in Drogenbos, waardoor 50 banen voor de bijl gaan. Voor Geert Haverbeke van de socialistische bediendebond BBTK komt dit nieuws als een "koude douche". De Amerikaanse multinational voert een internationale herstructurering door, maar de vakbonden hadden eerder te horen gekregen dat België buiten schot zou blijven.

MS Mode zit op haar beurt al langer in slechte papieren. Een week geleden raakte bekend dat de winkels in thuisland Nederland en enkele andere landen worden overgenomen door GA Europe en Coolinvestment. Maar de Belgische activiteiten zijn geen onderdeel van die transactie. "Dit noodzaakt de raad van bestuur van MS Mode België NV om eerstdaags het faillissement aan te vragen in België", reageert de keten. Door het faillissement van die modeketen staan 220 mensen op straat.