Ruim 400 lichamen geschonken aan Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek

In 2018 zijn er 443 lichamen geschonken aan de Vlaamse universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is een lichte stijging tegenover 2017. Dat blijkt uit een rondvraag bij de universiteiten. De onderzoekers stellen tevreden vast dat steeds meer mensen eraan denken om hun lichaam aan de wetenschap te schenken, maar het mogen er zeker nog meer zijn. De Universiteit van Gent ontving vorig jaar 100 lichamen voor de wetenschap, net zoals in 2017. De voorbije jaren was er een stijging, in 2018 was er dus sprake van een stagnering. "De media hebben de voorbije jaren meer aandacht besteed aan dit thema", zegt Katharina D'Herde van de afdeling Anatomie en Embryologie van de UGent. "Daardoor krijgen we vaak reacties van mensen die hun lichaam willen afstaan aan de wetenschap. Ze laten dat dan opnemen in hun testament."

De UGent is zeker blij met de toenemende aandacht en de stijging, maar voor de wetenschappers mogen er nog meer lichamen geschonken worden. "We kunnen jaarlijks 110 lichamen inzetten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het mogen er dus zeker nog wat meer zijn", aldus D'Herde.

De KU Leuven noteerde vorig jaar 120 donaties van lichamen aan de wetenschap, exact hetzelfde aantal als in 2017. Ook Leuven ziet ongeveer dezelfde tendensen. "Sinds 2003 zien we een verdubbeling van het aantal schenkingen. Dat komt door meer openheid in de samenleving en door meer aandacht in de media", zegt Paul Herijgers, decaan van de faculteit Geneeskunde.

Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ziet dezelfde tendensen. De VUB ontvangt jaarlijks zo'n 50 lichamen voor wetenschappelijk onderzoek. "Dat is aan de lage kant", zegt professor Steven Provyn, afdelingshoofd Anatomie van de VUB. "Daarmee kunnen we ons onderwijs en onderzoek laten draaien, maar we hebben geen overschot. Het mogen er dus zeker nog meer zijn."

De Universiteit van Hasselt zag een status quo: 87 geschonken lichamen in 2018 tegenover 86 in 2017. De Universiteit Antwerpen ontving vorig jaar 86 lichamen voor wetenschappelijk onderzoek, dat zijn er meer dan de 68 in 2017.

bron: Belga