Rousseff belooft terug te keren

Rousseff belooft terug te keren

In een eerste reactie op haar afzetting door de Braziliaanse Senaat, heeft Dilma Rousseff aan haar aanhangers belooft dat ze "terug zal keren". Rousseff herhaalde ook dat ze haar afzetting als een "staatsgreep" ziet. De Braziliaanse Senaat heeft woensdag met de vereiste tweederdemeerheid ingestemd met de afzetting van de linkse presidente. De 68-jarige Rousseff wordt er namelijk van beschuldigd met de begroting gesjoemeld te hebben om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, gaat de afzetting niet gepaard met een verbod om de komende acht jaar nog een politieke ambt te vervullen. Voor die laatste sanctie werd geen tweederdemeerderheid gevonden. In theorie behoort een terugkeer op het hoogste politieke niveau dus zeker nog tot de mogelijkheden.

Rousseff zelf, die altijd haar onschuld staande heeft gehouden, zinspeelde in een eerste reactie al op een politieke comeback. "We zullen terugkeren, zo klonk het. "Ik zeg nog geen vaarwel, ik weet zeker dat ik 'tot ziens' kan zeggen."

Daarnaast bestempelde Rousseff de afzettingsprocedure nogmaals als een "parlementaire staatsgreep". "De Senaat heeft een beslissing genomen die als een grote onrechtvaardigheid de geschiedenis in zal gaan", zo klinkt het. Vicepresident Michel Temer - die al sinds mei president ad interim is - zal Roussef nu vervangen tot eind 2018. Hij wordt woensdag (lokale tijd) nog ingezworen.

De socialistische president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft de afzetting van Rousseff intussen al streng veroordeeld. Hij heeft aangekondigd dat hij de diplomatieke betrekkingen met Brazilië zal bevriezen en dat hij zijn ambassadeur zal terugroepen.

bron: Belga