Rode Duivels slopen Panamese muur na rust

Rode Duivels slopen Panamese muur na rust

In Sotsji gebeuren er op dit WK wel straffe stoten. Vorige week hielp Cristiano Ronaldo er met drie doelpunten Portugal eigenhandig aan een 3-3 gelijkspel tegen Spanje en het feit dat Panama tegen België in de eerste helft de nul kon houden, is al bijna even merkwaardig. De Belgen hadden nochtans een karrenvracht aan kansen bij mekaar gevoetbald.

De wedstrijd was nog maar net begonnen toen de rechterflank van de Panamezen reeds volledig bleek open te liggen. De verdediging van Panama leek wel een zeef en het was dan ook eerder door de zwakte van de tegenstander dat de Duivels de kansen wisten af te dwingen. Bij de Belgen ontbrak het wat aan grinta en durf, en was er vooral te weinig beweging zonder bal. Het uitverdedigen verliep daardoor stroever en zo kwam er geen snelheid in het spel. De zenuwen zullen daarbij ook wel hun rol gespeeld hebben en op dit WK lijken de marges op de openingsspeeldag nu eenmaal eerder klein. Man in vorm Eden Hazard zwierf wel rond, maar vond het leer amper, al liet hij wel twee keer flarden van zijn genialiteit zien.

Twijfels weg

Dries Mertens - Belga / B. Fahy

Waar het voor de pauze zo stroef liep bij de afwerking, was het na de kampwissel bij de eerste kans meteen raak. Mertens zette de Belgen met een heerlijke knal op voorsprong (1-0). Op het WK van vier jaar geleden scoorde Mertens ook al in de openingswedstrijd. Toen bezorgde hij de Duivels tien minuten voor affluiten een 1-2 zege tegen Algerije. Mertens is zo de eerste Belg sinds Marc Wilmots (1998 en 2002) die op twee verschillende WK's kan scoren.

Romelu Lukaku werd verkozen tot man van de match. - Foto Belga

Panama moest nu wel uit zijn egelstelling komen en dus kwam er achterin net wat meer ruimte. Kevin De Bruyne maakte daar dankbaar gebruik van en wist met buitenkant rechts Romelu Lukaku in de zestien te vinden. De Belgische topschutter aller tijden kopte de 2-0 binnen en nam daarmee ook de laatste twijfels weg. Een kwartier voor affluiten werd Lukaku het straatje ingestuurd en tekende de spits voor zijn tweede van de avond (3-0), de topschutterstitel op dit WK zou wel eens een doel kunnen zijn voor Big Rom.

De Rode Duivels keerden gisterenavond na de match meteen terug naar de uitvalsbasis in Dedovsk, waar vandaag de voorbereiding start op het tweede groepsduel van zaterdag in Moskou tegen Tunesië. Op de slotspeeldag in de groep wacht op 28 juni in Kaliningrad de clash met Engeland.