Roberto Martinez overweegt heel wat wijzigingen tegen Engeland

Roberto Martinez overweegt heel wat wijzigingen tegen Engeland

Nu de kwalificatie voor de tweede ronde een feit is en er donderdag in de clash tegen Engeland enkel voor de groepswinst gespeeld wordt, lijkt Roberto Martinez van plan heel wat wissels door te voeren. Het wordt nog afwachten hoeveel het er exact zullen zijn, zelfs tien nieuwe namen aan de aftrap lijkt een mogelijkheid in een wedstrijd die eigenlijk beter niet wordt gewonnen, want met een tweede plaats oogt het programma voor de tweede ronde een pak aangenamer. "Het is een optie om de hele ploeg - op uitzondering van de doelman - te wisselen", vertelde de bondscoach vandaag na de training in Dedovsk. "België heeft nog veel spelers die ook niet zouden misstaan op dit WK, maar we konden er maar 23 selecteren. Ik geloof in deze 23 spelers, zij hebben het allemaal verdiend om hier te staan. Dat we met een nederlaag het momentum zouden verliezen? Daar heb ik helemaal geen schrik voor, want ik geloof in deze spelers. Het zijn er 23 die allemaal kunnen spelen. We verliezen dus niet het momentum, maar creëren er eentje door hen de ervaring te geven."

Met Thomas Meunier, Jan Vertonghen en Kevin De Bruyne zullen de jongens die met geel achter hun naam staan gespaard worden tegen Engeland, net als Romelu Lukaku, Eden Hazard en Dries Mertens. Dat aanvallende trio liep wat averij op tegen Tunesië en werd toen na de pauze naar de kant gehaald. "Het zou onprofessioneel zijn om de spelers met schorsingsgevaar nu op te stellen. Het eerste doel was kwalificatie en nu moeten we onze ploeg zo sterk mogelijk houden. Daarbij kijken we dus naar fysieke paraatheid van de spelers en houden we rekening met eventuele schorsingen. We willen presteren tegen Engeland, maar de ploeg moet erna nog even sterk zijn als ervoor. Je wilt geen spelers missen in de tweede ronde."

Achterin mag Thomas Vermaelen meer dan waarschijnlijk zijn rentree vieren. Met Vincent Kompany zullen er geen risico's genomen worden. "Medisch gezien is Kompany klaar voor Engeland. Op voetballend vlak zullen we dinsdag en woensdag evalueren of hij die wedstrijd kan halen. Hij heeft nu toch al twee trainingen afgewerkt. Bij Vermaelen bekijken we dinsdag of we hem eventueel kunnen brengen tegen Engeland."

De vraag blijft of de Rode Duivels de groep wel willen winnen. "Wij zijn profs en willen elke wedstrijd winnen", blijft de bondscoach herhalen. Een nederlaag of een gelijkspel zou echter niet als een ramp beschouwd worden. "We moeten vooral naar onszelf kijken. Het doel is iedereen te laten groeien in het toernooi en Engeland biedt daartoe de mogelijkheid. We moeten die wedstrijd durven gebruiken om beter te worden in het toernooi."

bron: Belga