Rijdend kunstwerk Noah's Trein komt met duidelijke klimaatboodschap aan in Brussel

Het langst rijdende en transformerende kunstwerk ter wereld, Noah's Trein, is vandaag omstreeks 11 uur aangekomen op zijn eindbestemming Schaarbeek Station in Brussel. De trein die vorig jaar in december vertrok op de COP 24 klimaatconferentie in Katowice, Polen, staat symbool voor een duidelijke boodschap: het goederenvervoer over het spoor moet tegen 2030 verdubbelen om de klimaatimpact van het goederentransport drastisch te verminderen. Noah's Trein reisde vanuit Katowice door naar Wenen, Berlijn, Parijs en Brussel. In elke van deze steden werd het rijdende kunstwerk aangevuld met twee containers die beschilderd werden door lokale straatkunstenaars.

De Trein van Noach is een initiatief van Rail Freight Forward, een coalitie van Europese spoorvrachtoperatoren en -verenigingen die de negatieve impact van het vrachtvervoer op onze planeet drastisch willen verminderen. De boodschap achter het kleurrijke tafereel is wel bittere ernst. Er moet een modal shift komen van het wegtransport naar het spoor om de voetafdruk drastisch te verminderen en de groei van de vervuilende vrachtwagens tegen te gaan. Het spoor verbruikt namelijk gemiddeld zes keer minder energie dan het wegtransport en stoot negen keer minder CO2 uit, wat leidt tot acht keer minder luchtvervuiling.

De coalitie legt een concreet actieplan op tafel en wil een verdubbeling van het spooraandeel in het vrachtvervoer van 18 naar 30 procent in Europa, en van 10 naar 16 procent in België.

bron: Belga