Reynders roept op tot internationale steun voor onderzoek naar crash MH17

Reynders roept op tot internationale steun voor onderzoek naar crash MH17

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt dat de internationale gemeenschap het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) naar de crash van vlucht MH17 moet blijven steunen. De minister zegt tevreden te zijn met de publicatie van de bijkomende resultaten van het onderzoek. Daaruit blijkt dat de Buk-installatie afkomstig was van de 53e Luchtafweerbrigade van het Russische leger. Reynders zegt het volste vertrouwen te hebben "in de kwaliteit en de onafhankelijkheid van dit strafrechtelijke onderzoek". "De internationale gemeenschap moet dit onderzoek blijven steunen", aldus de minister. Hij roept "alle landen op om op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 van 2014 met dit onderzoek mee te werken, zodat de verantwoordelijken kunnen worden vervolgd."

Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie ook Belgen. "België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen, zodat er de voor slachtoffers en familieleden gerechtigheid kan komen op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier", aldus nog Reynders.

Het gemeenschappelijk onderzoeksteam bestaat uit de nationale onderzoeksoverheden van Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België. De installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd die vlucht MH17 fataal werd, was onderdeel van de 53e Luchtafweerbrigade' van de Russische Federatie in Koersk, zo maakte het JIT eerder bekend.

bron: Belga