Reynders en Vande Lanotte worden om 14 uur bij koning Filip verwacht

Reynders en Vande Lanotte worden om 14 uur bij koning Filip verwacht

Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte worden vandaag om 14 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel verwacht om bij koning Filip een eerste verslag uit te brengen van hun opdracht. Daarna volgt een persmoment. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Vorige week donderdag belastte de koning Reynders (MR) en Vande Lanotte (sp.a) met een informatieopdracht "om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan". De twee politici werken in de grootste discretie.

Wel raakte bekend dat ze naast contacten met politici van de verschillende politieke partijen, ook discrete contacten met instellingen en organisaties buiten de politiek hebben. Ze zouden zo zicht willen krijgen op de socio-economische uitdagingen waar ons land voor staat.

Gisteren nog presenteerde de Europese Commissie haar economische en andere beleidsaanbevelingen voor de verschillende bestuursniveaus van ons land. Uit cijfers van het Planbureau, die in De Tijd uitlekten, blijkt dan weer dat het begrotingstekort dit jaar zou oplopen naar 7,5 miljard euro en in 2020 naar 9,6 miljard euro. Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde in "De Ochtend" met de boodschap dat "dit de nieuwe initiatieven die tijdens de verkiezingscampagne naar voren werden gebracht, doet relativeren".

bron: Belga