Relatief weinig schade door natuurrampen in eerste semester

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wereld is in de eerste helft van dit jaar vrij goed gespaard gebleven van grote natuurrampen. De catastrofes die plaatsvonden, veroorzaakten 41 miljard dollar (35,7 miljard euro) schade. In de eerste helft van 2016 was dat nog bijna drie keer meer (111 miljard dollar), zo blijkt dinsdag uit gegevens van de Duitse herverzekeraar Munich Re. "We hadden een relatief schadearm eerste semester", bevestigt Peter Höppe van Munich Re. "Dat komt vooral omdat er geen zware aardbeving of een ander groot voorval was."

De voorbije tien jaar was er gemiddeld voor 102 miljard dollar schade door natuurrampen in het eerste semester.

De Verenigde Staten werden in de eerste helft van 2017 het zwaarst getroffen. Een reeks zware onweders en tornado's veroorzaakte er voor 18,5 miljard dollar schade. De gebeurtenis die de meeste schade veroorzaakte, werd gevormd door overstromingen in Peru in februari en maart. Die leidden tot 3,1 miljard dollar schade.

Munich Re observeert de wereldwijde natuurrampen sinds 1980, los van het feit of de schade verzekerd is of niet. De klimaatverandering lijkt in die observaties een rol te spelen. "We zien sinds 1980 een duidelijke stijging van het aantal schadegevallen die met het weer te maken hebben", aldus Höppe. "Dat is een indicatie dat iets in de atmosfeer aan het veranderen is. Bij de geofysische schadegevallen, zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's, zien we niet zo'n toename."

bron: Belga