Regering herhaalt oproep sociale partners om dialoog te hervatten

Regering herhaalt oproep sociale partners om dialoog te hervatten

Premier Charles Michel herhaalt zijn oproep richting de sociale partners om de dialoog te hernemen. "Een stakingsdag is altijd een mislukking in onze ogen", zei de premier vandaag na afloop van de ministerraad. Zoals bekend staat op 13 februari een nationale staking geprogrammeerd. De overheidsvakbonden hebben intussen aangekondigd die dag mee het werk neer te leggen. Volgende dinsdag staat een afzonderlijke ontmoeting op het programma van de regering met de vakbonden en werkgevers, om na te gaan hoe de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord (IPA) weer kunnen worden opgestart, stelde vicepremier Kris Peeters (CD&V).

"Het is aan beide partijen om te bekijken wat nog mogelijk is en we hopen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt", aldus Peeters. Hij merkte wel op dat de regering over minder manoeuvreerruimte beschikt nu ze in lopende zaken zit.

De onderhandelingen over een IPA voor 2019-2020 zitten in een serieuze impasse. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft de loonmarge op 0,8 procent vastgelegd. Voor de vakbonden is die marge onvoldoende.

bron: Belga