Redders staan voortaan in alle kustgemeenten paraat

In Nieuwpoort is vrijdag het nieuwe reddersseizoen afgetrapt. Tot en met 16 september zal minstens één reddingspost in de tien kustgemeenten bemand zijn. Er zullen ook opnieuw 750.000 "anti-verdwaalarmbandjes" verdeeld worden. Sinds vorig jaar opent in iedere kustgemeente vanaf 15 juni minstens één reddingspost, en dat tot midden september. Dat is een maand langer dan twee jaar geleden. Daarmee zorgen de kustgemeenten voor meer uniformiteit voor de badgasten.

Over de volledige kustlijn van 67 kilometer zijn er 82 reddersposten die zorgen voor 34 kilometer bewaakte zwemzones. Ongeveer 1.400 redders staan in voor de veiligheid van de toeristen. Alle posten zullen bemand zijn vanaf 1 juli. "En daarmee zijn we één van de veiligste kustzones van de hele wereld", weet West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.

Verzekeraar AXA verlengt zijn partnerschap met zes jaar. Dat is een opsteker, nu de provincie zich moet terugtrekken uit de intercommunale in het kader van de zesde staatshervorming.

Vorig jaar kwamen de redders 355 keer tussen en werden 886 verloren gelopen kinderen weer veilig bij de ouders gebracht. Sinds enkele jaren ontleent Studio 100 de figuurtjes Maya de Bij en Bumba om op 750.000 gratis anti-verdwaalarmbandjes te zetten, een systeem dat goed werkt. Er worden ook 75.000 afvalzakjes verdeeld, om het strand proper te houden en de toeristen te sensibiliseren.

bron: Belga