Red Flames openen EK-kwalificaties met thuisduel tegen Kroatië

Red Flames openen EK-kwalificaties met thuisduel tegen Kroatië

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg opent de kwalificaties voor het EK 2021 op 3 september met een thuisduel tegen Kroatië, zo werd vandaag na de loting in het Zwitserse Nyon bekendgemaakt. Nadien volgen er dit jaar nog drie wedstrijden: op 8 oktober in Roemenië, exact een maand later in Kroatië en op 12 november voor eigen volk tegen Litouwen. Het tweede deel van de kwalificatieperiode start komend jaar op 14 april met een thuiswedstrijd tegen Zwitserland, op 9 juni is er de verplaatsing naar Litouwen. De kwalificatiefase wordt in het begin van de herfst afgesloten met de thuismatch tegen Roemenië (18 september) en de verplaatsing naar Zwitserland (22 september).

Bij de loting zaten de Flames in pot 2 en troffen ze uit de eerste pot (met de reekshoofden) Zwitserland, nummer 18 op de FIFA-ranking en in oktober nog boeman van de Belgen in de WK-voorronde. België staat 21e in het FIFA-klassement. Roemenië is 41e, Kroatië 51e en Litouwen 103e.

Geen onhaalbare loting en ook coach Ives Serneels bleek tevreden. "Het is zeker een haalbare kaart om ons te kwalificeren voor het EK 2021. We mogen zelfs dromen van groepswinst. We moeten wel opletten met revanchegevoelens tegen Zwitserland. Het gevaar bestaat dat we te veel focussen op die twee wedstrijden. Op die manier vergeten we waarschijnlijk de andere wedstrijden. De andere tegenstanders zijn ook moeilijk. Tegen Roemenië wonnen we in de vorige campagne twee keer met slechts een doelpunt verschil. We mogen ons dus geen uitschuiver permitteren tegen zulke landen. Zeker niet als je naar het EK wilt."

In totaal werden 47 landen onderverdeeld in negen groepen: zeven groepen van vijf landen en twee van zes landen. Allemaal zullen zij tussen 28 augustus 2019 en 22 september 2020 strijden voor een stek op het EK, dat in de zomer van 2021 in Engeland gespeeld wordt. De negen groepswinnaars en de drie beste tweedes plaatsen zich rechtstreeks, de zes overige nummers twee spelen barrages voor de laatste drie tickets. Engeland is als organisator rechtstreeks geplaatst.

Op het EK van 2017 in Nederland ging België er in de groepsfase uit na nederlagen tegen Denemarken (0-1) en Nederland (1-2) en winst tegen Noorwegen (2-0). Dit jaar staat het WK in Frankrijk op het programma (7 juni - 7 juli) maar daarvoor konden de Flames zich niet plaatsen. Zwitserland bleek in oktober 2018 na twee gelijke spelen (2-2 in Leuven, 1-1 Biel) net iets sterker in de kwalificaties voor de finale van de barrages.

bron: Belga