Rechters willen leasewagens verbeurd kunnen verklaren

Rechters willen leasewagens verbeurd kunnen verklaren

De politierechters vragen al een tijdje om leasewagens vatbaar te maken voor verbeurdverklaring. De Leuvense politierechter Kathleen Stinckens noemt het "prioriteit nummer één voor verkeersveiligheid". Tot nu toe konden de magistraten niet raken aan voertuigen die niet toebehoren aan de overtreder, maar het voorstel van Jef Van den Bergh (CD&V) zou daar iets aan veranderen.

Het Kamerlid wil de eigendomsvereiste bij verbeurdverklaring uit de wet schrappen, schrijft De Standaard. Daardoor kunnen wegpiraten, die de overtredingen opstapelen en brokken maken met een geleende of leasewagen, dat voertuig kwijtraken aan de Belgische staat.

De kans is klein dat het voorstel goedgekeurd wordt. N-VA vreest voor de implicaties op de leasingmarkt, en wil de sector eerst in het debat betrekken. Voor Sabien Lahaye-Battheu, Kamerlid bij Open VLD, "is het eigendomsrecht heilig". "Daaraan kan niet geraakt worden, of je holt het hele juridische principe van verbeurdverklaring zelf uit."

Bij Renta, de federatie van voertuigenverhuurders, wordt er "not amused" gereageerd. "Verkeerscriminelen kunnen hun gang gaan en de straf is voor de verhuurder van de wagen", zegt directeur Frank Van Gool. "Wij zullen met alle juridische middelen vechten om deze onzin niet te laten doorgaan."