Rebelse Twitteraccounts leiden opstand tegen Trump

Rebelse Twitteraccounts leiden opstand tegen Trump

Intussen zijn er al zeker veertien niet-officiële accounts van overheidsagentschappen opgedoken. Ze zijn vermoedelijk opgestart door anonieme medewerkers en zijn vastbesloten zich niet het zwijgen te laten opleggen. Ze tweeten met de hashtag #resist.

Onder andere de NASA (@RogueNASA), het EPA (@ungaggedEPA), de National Park Service (@AltNatParkService) en het Badlands nationaal park (@BadHombreNPS) hebben intussen opstandige anonieme accounts. Het Badlands nationaal park kwam eerder al in het nieuws toen het (met zijn officiële account) kritische tweets over de klimaatverandering de wereld instuurde. Die leken tegen Trump gericht te zijn. De tweets zijn intussen verwijderd.

Censuur

Medewerkers van verschillende overheidsagentschappen en ministeries hebben getuigd hoe ze instructies van het Witte Huis ontvangen hebben waarin staat dat ze niet meer mogen communiceren. Het gaat vooral om agentschappen die iets te maken hebben met klimaat.

Onder andere het Environmental Protection Agency (EPA) mag niet meer met de pers spreken, persberichten uitsturen of dingen op sociale media plaatsen. Het milieuagentschap moest ook webpagina's met informatie over de klimaatverandering offline halen. De klimaatverandering is een gevoelig thema. De nieuwe president Donald Trump gelooft niet dat die veroorzaakt is door menselijk toedoen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Landbouw en het ministerie van Gezondheid kregen gelijkaardige instructies. Ambtenaren nemen het woord "censuur" in de mond.

De beperkingen kwamen er nadat het Twitteraccount van de National Park Service, het overheidsagentschap dat instaat voor de nationale parken, een kritische tweet stuurde over de lage opkomst op de inauguratie van president Donald Trump.