Ready, set, start-up

Ready, set, start-up

34 jaar, woont in Kortrijk

ACHTERGROND

Ik heb handelswetenschappen gestudeerd en altijd in de meubelsector gewerkt maar het was mijn droom om een eigen zaak te beginnen. Winnaar van editie 14 van Bizidee, categorie Large.

AMBITIE

De kindermeubelsector veroveren.

PROJECT

Foamzoo zijn meubels die gemaakt zijn uit EPE-schuim, dat we kennen van de regenboogmatjes in verschillende kleuren. Hetzelfde materiaal is nu verwerkt tot stoeltjes. Het is licht maar toch zeer sterk, afwasbaar en je kan het binnen en buiten gebruiken.

VUURDOOP

“Net deze week sta ik voor het eerst op de beurs Maison & Objet in Parijs, dat is dé grootste internationale interieurbeurs waar ik hopelijk veel klanten kan overtuigen van mijn product. Ik heb hier al mijn spaarcenten in gestoken, mijn ouders hebben ook geïnvesteerd. Het ontwikkelen van de prototypes heeft handenvol geld gekost dus is het best spannend maar ik geloof er in. Volgens mijn businessplan moet ik dit jaar 50.000 stuks verkopen om break-even te draaien. Fingers crossed dus.”

www.foamzoo.com

Luc Van den hove

55 jaar, woont in Leuven

ACHTERGROND

Het Leuvense onderzoekscentrum imec heeft samen met de Amerikaanse Johns Hopkins University miDiagnostics opgericht voor de ontwikkeling van miLab.

AMBITIE

Revolutie in medische wereld.

PROJECT

miLab zal een volledig medisch laboratorium integreren op een chip van slechts enkele vierkante centimeter. Het unieke is dat mensen zelf een volledige bloedanalyse gaan kunnen uitvoeren en de resultaten kunnen dan via smartphone naar de arts doorgestuurd worden. Vandaag gebeuren zo'n testen nog in labo's. “Het zal de efficiëntie van de gezondheidszorg sterk verhogen en ook de kosten van de zorg aanzienlijk doen dalen: doktersbezoeken worden efficiënter, behandelingen worden pas opgestart als ze nodig zijn en zullen veel specifieker gebeuren, dure labo-analyses worden vermeden,” zegt Luc Van den hove, CEO imec.

VUURDOOP

Ligt nog niet vast. miDiagnostics heeft alvast van alle start-ups in België het afgelopen jaar het meeste geld ingezameld, liefst zestig miljoen euro. Onder de geldschieters ook bekende namen zoals Marc Coucke.

www.imec.be

Tiana Moretti en Alexander Reniers

beiden 22 jaar, wonen in Hasselt

ACHTERGROND

Het koppel heeft al een jarenlange ervaring in de horeca. Alexander bij Hof Van Cleve en restaurant Vrijmoed, Tiana was chef-patissier bij De Slagmolen en Hertog Jan. Winnaar van editie 14 van Bizidee, categorie Small.

AMBITIE

Het echte gevoel van eten bij een Italiaanse familie.

PROJECT

“Je kan 's morgens terecht voor een typisch Italiaans ontbijt met een brioche en een capuccino, ‘s middags aanschuiven voor zelfgemaakte focaccia. In de namiddag is er anti-pasti en 's avonds openen we voor een beperkt publiek voor een gastronomisch diner. Dan neem je plaats aan één grote tafel, zoals dat hoort bij Italiaanse families.” Hoe kan een Belg nu Italiaanse gerechten maken? “Alexander is in opleiding bij mijn mama en dat gaat zeer goed”, lacht Tiana.

VUURDOOP

Het restaurant opent volgende week de deuren. Het is vandaag niet evident om te starten in de horeca maar Tiana gelooft er rotsvast in: “We hebben geen personeel, we doen alles zelf, we houden het kleinschalig en we serveren enkel het beste, het kan niet mislukken.”

www.osteriamoretti.be