Rally van Turkije - Thierry Neuville moet opgeven met ophangingsproblemen, Mikkelsen is de nieuwe leider

Rally van Turkije - Thierry Neuville moet opgeven met ophangingsproblemen, Mikkelsen is de nieuwe leider

Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) staat halfweg de tweede volledige wedstrijddag van de Rally van Turkije opnieuw aan de leiding. De Noor profiteerde van de opgave van Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) en de technische problemen van Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) die weggezakt is naar de vierde plaats. De Toyota's van Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) en Jari Matti Lavala (Toyota Yaris WRC) zijn opgeschoven naar de tweede en derde plaats. De meest onvoorspelbare zaterdagochtend van het WK 2018. Zo kan het begin van de tweede volledige wedstrijddag best omschreven worden. Uit de tussentijden van de 34.24 km lange klassementsrit bleek dat Thierry Neuville en Sébastien Ogier veel sneller onderweg waren dan hun concurrenten. Neuville leek op weg naar ritwinst tot de linkerschokdemper plotseling de motorkap doorboorde. De Oostkantonner reed tegen lage snelheid naar de finish en verloor 3:32 op ritwinnaar en nieuwe leider Sébastien Ogier. Neuville zette de wagen aan de kant en begon aan de wagen te sleutelen. Ondanks verwoede pogingen slaagde hij er niet in om de twee resterende ritten af te werken, reed naar de assistentiezone in Marmaris waar hij moest opgeven.

In de daaropvolgende rit beschadigde Sébastien Ogier de stuurinrichting van zijn Ford. Ogier verloor 18 seconden maar behield de leiding en begon net als Neuville aan zijn wagen te werken. De Fransman verving de stuurstang rechts vooraan en begaf zich vervolgens naar de start van de volgende rit waar hij 6 minuten te laat aankwam wat hem 1 minuut straftijd opleverde. In die rit reed Ogier de snelste tijd. Een ongelofelijk sterke prestatie.

"Ik zag hem werken aan de wagen. Ik denk dat hij een vergelijkbaar probleem heeft als wij", zei Thierry Neuville vanuit de assistentiezone waar hij de gebeurtenissen live op televisie volgde. "Dit kan opnieuw een ommekeer zijn. Zowel Ogier als ik verdienen dit niet. Wij zouden nu volop in strijd moeten zijn voor de zege en het kampioenschap. Ik weet niet wat er vandaag gebeurde. Gisteren werden nieuwe onderdelen gemonteerd maar blijkbaar was er een probleem met de schokdemper. Dat Tänak nu plotseling terug meedoet voor de titel? Dat maakt deel uit van het spel. Maar zolang je niet aan de finish bent is deze rally niet voorbij."

Met twee wagens op het podium neemt Toyota bij de merken de leiding over van Hyundai. Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) zal evenwel geen punten kunnen scoren. Tijdens de derde klassementsrit van de dag ging de Fin van de baan en moest opgeven. Zaterdagnamiddag worden dezelfde drie ritten als voormiddag gereden.

bron: Belga