"Racisme in voetbal is bijna een banaliteit geworden"

"Racisme in voetbal is bijna een banaliteit geworden"

De Pro League heeft vandaag ter gelegenheid van de voorstelling van zijn handleiding tegen kwetsende en discriminerende spreekkoren enkele (ex-)voetballers aan het woord gelaten tijdens zijn panelgesprek. Joachim Mununga, voormalig speler van onder meer KV Mechelen en huidig staflid bij OH Leuven, zorgde voor een kippenvelmoment. "Ik koester nog steeds wrok en zelfs haat." Met een handleiding van zestig pagina's probeert de Pro League zijn clubs te ondersteunen in de strijd tegen racisme, homofobie en discriminatie in het voetbal. Om te tonen welke gevolgen dergelijke spreekkoren kunnen hebben op individuen, nodigde de Pro League enkele slachtoffers uit voor een panelgesprek. Daarin viel vooral Joachim Mununga op met een pakkende getuigenis.

De voormalige voetballer met Congolese roots was tijdens voetbalwedstrijden meermaals het slachtoffer van racistische spreekkoren. "Ik draag nog veel rancune en haat met me mee. Ik vind het zelfs heel moeilijk om erover te praten. Racistische spreekkoren: dat is pure verkrachting. Als ik Pierre François (CEO van de Pro League, red.) hoor zeggen dat het een complex probleem is, word ik opnieuw kwaad", aldus de 31-jarige 'Joe'. "Er moet dringend tegen opgetreden worden. Op bepaalde momenten voelde ik in de steek gelaten. Ik ben nooit ondersteund geweest door mijn clubs of ploeggenoten. Zij verplichtten me bijna om mijn tranen te verdringen."

Tijdens zijn voetbalcarrière had Mununga nooit zin om het probleem aan de kaak te stellen. "Je wil op dat moment niet in de spotlights staan, maar gewoon verdwijnen. Door mijn getuigenis zou ik opnieuw anders behandeld worden. Dat is net wat ik niet wilde", sprak de assistent-coach bij OHL met tranen in de ogen. "Je hoopt dat je coach en ploeggenoten bij racistische spreekkoren de match stilleggen. Of dat supporters zich keren tegen de mensen die dergelijke pijnlijke dingen roepen. Maar dat is nooit gebeurd."

Mununga ziet wel een mentaliteitswijziging, zij het beperkt. "Ik hoopte dat het nog sneller zou gaan, maar we zetten in elk geval al stappen. Het is goed dat we erover praten. Dat is de eerste stap. Je moet mensen opnieuw opvoeden. Supporters hebben geen besef van de draagwijdte van hun woorden. Helaas is racisme een banaliteit geworden. Daarom is sensibilisatie en opvoeding belangrijk voor iedereen die in een stadion komt. Er moet meer aandacht voor zijn, want zo'n kwetsende woorden draag je een leven lang mee", getuigde de ex-speler van KV Mechelen, Moeskroen en Beerschot.

Intussen is Mununga aan de slag als assistent bij Oud-Heverlee Leuven. "Anno 2019 heb ik het gevoel dat OHL daar moedig in is geweest. Toen ik op de club arriveerde voelde ik dat er een probleem was met diversiteit in het kader. Maar ik ben niet defaitistisch en bedank de Leuven voor de opportuniteit."

bron: Belga