Race Witte Huis - Clinton wint in Noordelijke Marianen, Cruz haalt Guam en Wyoming binnen

De Democrate Hillary Clinton heeft de voorverkiezing gewonnen in het Amerikaanse overzeese gebied Noordelijke Marianen. Ze haalde het volgens de Amerikaanse media met 54 procent van Bernie Sanders, die 34 procent haalde. In Guam, het zuidelijke eiland van de Marianen, heeft de Republikein Ted Cruz dan weer één afgevaardigde voor zich kunnen winnen, en ook in de staat Wyoming staat Cruz overtuigend aan kop. Clinton kreeg met haar overwinning op de eerste Democratische caucus ooit op de Noordelijke Marianen vier extra afgevaardigde achter zich, Sanders twee. Het is voor Clinton de 14de overwinning, Sanders won al in 9 staten. Na de enige Democratische voorverkiezing op zaterdag staat het aantal gedelegeerden op de Conventie op 752 "gewone" afgevaardigden en 456 superafgevaardigden voor Clinton, tegenover 544 plus 25 voor Sanders, aldus de website Realclearpolitics.com. Voor een nominatie voor de presidentsverkiezing van 8 november heeft een kandidaat 2.382 afgevaardigden nodig.

Bij de Republikeinen zijn er zaterdag verkiezingen in Guam, Wyoming en Washington DC. In Guam kon de ultraconservatieve Ted Cruz één afgevaardigde voor zich winnen, terwijl de vijf andere afgevaardigden er ongebonden blijven. Op het eiland in Micronesië vonden wel geen gewone voorverkiezingen plaats: de afgevaardigden worden er verkozen tijdens een partijconventie, en die afgevaardigden mogen zelf kiezen wie ze willen steunen.

Het ziet er bovendien naar uit dat Ted Cruz ook in Wyoming zal winnen. Met 65 procent van de stemmen geteld heeft Cruz 58 procent, tegen 28 pct voor Marco Rubio, 6 pct voor Donald Trump en 0 procent voor John Kasich, aldus New York Times. In Wyoming zijn 29 afgevaardigden te verdelen.

bron: Belga