Raadkamer verlengt aanhouding van vier verdachten met twee maanden

Raadkamer verlengt aanhouding van vier verdachten met twee maanden

In het kader van het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem heeft de raadkamer van Brussel de voorlopige hechtenis van Mohamed A., Hervé B.M., Ossama K. en Bilal E.M. met twee maanden verlengd. Dat meldt het federaal parket. Indien ze tegen deze beslissing beroep aantekenen, zullen ze binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep in Brussel verschijnen. Mohamed Abrini werd op 8 april 2016 opgepakt, net als de Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa, Ossama Krayem en Bilal El Makhouki. Mohamed Abrini werd al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht en bekende dat hij de "man met het hoedje" was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. Twee andere terroristen, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, bliezen zichzelf wel op in de vertrekhal van het luchthavengebouw. Hervé Bayingana Muhirwa en Bilal El Makhouki worden ervan verdacht dat ze Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken na 22 maart. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces.

Ossama Krayem was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek. Volgens Krayem was het de bedoeling dat ook hij zich zou opblazen maar krabbelde hij terug.

Het DNA van El Makhoukhi werd ook aangetroffen in de flat aan de Kazernenlaan in Etterbeek van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken. Het zat meer bepaald op een lege verpakking van batterijen, waarvan vermoed wordt dat ze gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam "Abou Imran", wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.

De speurders vermoeden bovendien dat het de bedoeling was dat El Makhoukhi na de aanslagen de wapens van de terreurcel zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen.

bron: Belga