PVDA ontkent schenden van medisch beroepsgeheim

De extreemlinkse partij PVDA ontkent dat ze het medisch beroepsgeheim schendt in haar elf groepspraktijken van Geneeskunde van het Volk. Die beschuldiging werd geuit in een memorandum dat werd opgesteld door een tiental ex-leden van PVDA en artsen die werken bij Geneeskunde van het Volk, zo bericht L'Echo. Volgens het 25 pagina's tellende document zouden de kaderleden van de partij toegang hebben gehad tot patiëntengegevens en werden patiënten regelmatig uitgenodigd tijdens de verkiezingsperiode onder een medisch voorwendsel, zoals een bloedtest. Uit het document blijkt bovendien dat er druk zou worden gezet op patiënten die op verkiezingslijsten staan van andere partijen.

"Binnen onze medische groepspraktijken wordt het medisch beroepsgeheim volledig gerespecteerd. We dragen hier zeer veel zorg voor. Nooit kon een kader van de PVDA medische informatie krijgen uit het dossier van een patiënt", reageert de partij. "Geneeskunde voor het Volk roept geen patiënten om valse redenen op of voor nutteloze medische onderzoeken. Tot op heden werd in dit verband trouwens geen enkele klacht ingediend bij de Orde van Geneesheren."

Daarnaast benadrukt PVDA dat ze respect heeft voor "elke politieke, levensbeschouwelijke en godsdienstige overtuiging" van de patiënten. "Op geen enkel moment schrapten wij een inschrijving van een patiënt omdat die op een andere verkiezingslijst staat. We hebben trouwens meerdere patiënten die als kandidaat op andere lijsten staan of die actief zijn in andere politieke partijen."

bron: Belga