Proximus League - Lierse en Beerschot Wilrijk krijgen voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren

Proximus League - Lierse en Beerschot Wilrijk krijgen voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag een speeldag achter gesloten deuren, met één jaar uitstel, opgegeven aan Lierse en Beerschot Wilrijk. Beide clubs krijgen die voorwaardelijke straf na de incidentrijke derby van 6 januari. "De feiten zijn heel ernstig. De supporters van beide clubs gooiden bommetjes en Bengaals vuur naar elkaars vak, met als gevolg dat de fysieke integriteit van talrijke onschuldige supporters serieus in het gedrang werd gebracht. Ook op het veld kwam Bengaals vuur terecht, waardoor de veiligheid van de spelers en arbiters niet meer gewaarborgd was. Daardoor diende de wedstrijd stilgelegd te worden", aldus de Geschillencommissie, die het hield op een voorwaardelijke sanctie. "Zo krijgen beide clubs een laatste kans om de nodige maatregelen te treffen."

Commissievoorzitter Jean-Paul Lacomble verwijt Lierse als thuisploeg een gebrekkige organisatie, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Er waren onvoldoende stewards en fouilleringen. Ook werd vastgesteld dat Feyenoord-supporters plaats hadden genomen in de vakken van Lierse. Volgens de Geschillencommissie hadden de Pallieters meer afstand tussen beide supporterclans moeten bewaren en ook een net tussen de vakken moeten hangen.

De supporters van Beerschot Wilrijk gooiden niet alleen Bengaals vuur naar de fans van Lierse, maar ook naar de spelers. De Geschillencommissie stelt vast dat fans van de eersteperiodekampioen ook geprobeerd hebben het veld te betreden. Als dat onmogelijk bleek, zochten ze de confrontatie met supporters van Lierse op. De bezoekers namen, ondanks dat het een risicomatch betrof, geen extra veiligheidsmaatregelen, zo bleek. Een gebrek aan fouillering en een ondoordachte ticketverkoop wordt Beerschot Wilrijk aangerekend.

Het Bondsparket wilde een duidelijk signaal geven en vorderde behalve een boete van 5.000 euro ook een thuiswedstrijd gedeeltelijk achter gesloten deuren. De procureur wou de supportersvakken van beide harde kernen voor één thuismatch sluiten, maar zover kwam het niet. Het leek de Geschillencommissie nog gevaarlijker dat de harde kern zich tussen de "gewone supporters" zou begeven.

Op 6 januari werd het streekduel op het Lisp voor de tweede keer dit seizoen ontsierd. Beide supportersclans gooiden voorwerpen en pyrotechnisch materiaal naar elkaar. Nadien speelden beide clubs elkaar de zwartepiet toe. Lierse won de tumultueuze match met 2-1. De wedstrijd lag 20 minuten stil. Zowel voor Lierse als voor Beerschot was het de derde keer dat ze zich moesten verantwoorden voor supportersincidenten.

bron: Belga