«Probleem van Syriëstrijders viel perfect te voorspellen»

«Probleem van Syriëstrijders  viel perfect te voorspellen»

De Wever deed zijn uitspraken tijdens een boekvoorstelling van Bilal Benyaich (foto midden). De expert radicalisering aan de VUB schreef ‘#Radicalisme, #Extremisme, #Terrorisme', een essay over gewelddadig radicalisme.

Op het Antwerpse stadhuis omschreef De Wever (rechts) het boek als ‘Radicalisering voor dummies'. Minder lovend was de burgemeester en N-VA-voorzitter over het migratiebeleid. «Vlaanderen is te laat in actie geschoten. Nochtans waren de problemen te voorspellen.»

Vanuit zijn stad zag De Wever een zeventigtal Syrië-strijders vertrekken. Dat waren volgens de burgemeester geen onbekenden. «Bij de rellen in Borgerhout tijdens de reuzenstoet twee jaar geleden, hebben we tientallen arrestaties gedaan. Eigenlijk hadden we toen al de volledige passagierslijst van de latere Syrië-expres.»

Ook aanwezig op de boekvoorstelling was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (links), zelf van Marokkaanse komaf en bijzonder kritisch over extremisme. «Helemaal geen terroristen is onmogelijk. Maar je moet verhinderen dat die enkelingen slachtoffers maken», waarschuwde hij.

De meesten van de Antwerpse strijders vertrokken zonder de intentie om ooit terug te keren. «En dat is maar beter ook. Ze hoeven voor mij niet terug te keren», besloot De Wever, die er onder meer voor pleit om al actie te ondernemen in de scholen.

In een reactie liet het Minderhedenforum weten dat het de analyse van De Wever bijtreedt.