Private modus is niet zo anoniem als we denken

Private modus is niet zo anoniem als we denken

Onderzoekers van de universiteiten van Chicago en Leibniz hebben bekeken hoe goed we op de hoogte zijn van wat er met ons onlineverkeer gebeurt als we surfen in private modus. Daarvoor lieten ze 460 proefpersonen een fictieve browser zien met dertien verschillende mogelijkheden om anoniem te surfen. Ze baseerden zich op bestaande browsers van Chrome, Firefox, Edge en Brave.

Unsplash / Rawpixel.com

Aan de hand van de studie concluderen de wetenschappers dat we niet weten wat er al dan niet bewaard wordt als we surfen in private modus. Meer dan de helft van de proefpersonen dacht dat als ze inloggen met hun Google-account, de zoekopdrachten niet worden bewaard als ze anoniem surfen. Dat klopt voor alle duidelijkheid niet.

Browsers informeren fout

Het verraste 46,5% van de proefpersonen dat de bladwijzers die je in private modus opslaat tevens in je standaard browser opduiken. Bovendien wist 40,2% niet dat je locatie nog steeds getrackt kan worden als je anoniem surft. Je IP-adres kan overigens nog steeds getraceerd worden - in tegenstelling tot wat 25,2% dacht. Bijna een derde geloofde dat de private modus hen beter beschermt tegen malware. Ook dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers leggen de schuld van de vele misverstanden deels bij de ontwikkelaars van de browsers. In de informatie die zij geven, zou een aantal van de foute ideeën niet gecorrigeerd worden.