Primeur: babymuisjes geboren zonder eicel

Primeur: babymuisjes geboren zonder eicel

De onderzoekers slaagden erin een zaadcel te misleiden, waardoor deze samensmolt met een eencellig embryo en de muisjes ter wereld konden worden gebracht. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Communications'. Nochtans was een eicel tot op vandaag onmisbaar voor het rijpen van een spermacel.

Tot hun eigen verbazing

"Ze hebben een beginnend embryo van een muis gebruikt", legt Dirk Draulans uit in ‘De ochtend' op Radio 1. "Het gaat om een embryo dat zich nog niet gedeeld heeft en dus uit één cel bestaat. Daar hebben ze op een bepaalde manier toch een eitje van gemaakt door er een set chromosomen uit te halen. Zowel de eicel als de zaadcel brengen een set chromosomen aan, die vervolgens worden verdubbeld en een stap terugzetten. Dat is dus geen eicel, maar heeft wel de kenmerken ervan. Via sperma-injectie hebben ze daar de kern van een zaadcel ingespoten en tot ieders stomme verbazing zijn daar in bepaalde gevallen normale muisjes uitgekomen", aldus de wetenschapper.

Niet bij mensen

De onderzoekers wijzen er uitdrukkelijk op dat hun aanpak niet toepasbaar is op mensen. Deze manier van bevruchten lukt slechts bij één op de vier pogingen. Op dit moment zien de muizen er blijkbaar normaal uit, maar er is nu al vastgesteld dat ze biologische verschillen vertonen. Bovendien mogen de eigenschappen van muizenembryo's niet met die van mensen vergeleken worden.

Foto Pixabay