Premier roept morgen Nationale Veiligheidsraad samen

Premier Charles Michel roept morgen de Nationale Veiligheidsraad samen, nadat vier politiemensen vandaag onder vuur werden genomen bij een huiszoeking in Vorst. In een korte verklaring sprak Michel zijn steun uit aan de veiligheidsdiensten en bedankte hij de burgers van Vorst voor hun koelbloedigheid. "In naam van de regering wil ik alle steun, dank en aanmoediging uitspreken voor onze veiligheidsdiensten en onze magistraten die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen", zei Michel. "We weten dat ze een moeilijke, complexe taak hebben. Vandaag toont opnieuw aan dat politiemensen geen gewone job hebben, maar soms hun leven op het spel zetten."

"Ik wil ook de bevolking van Vorst en de betrokken wijken bedanken voor hun koelbloedigheid, net als onze lokale besturen voor hun oproepen tot kalmte", zei de eerste minister voorts.

Premier Michel bevestigde dat de huiszoeking plaatsvond in kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Vandaar ook de aanwezigheid van een Franse agente, die net als drie Belgische collega's lichtgewond raakte.

Justitieminister Koen Geens onderstreepte dat ze deel uitmaakten van een Belgisch-Frans joint investigation team, zoals die wel vaker op pad gingen sinds de aanslagen in Parijs. "Haar aanwezigheid was dus een toevalligheid en moet zeker niet worden gekaderd in het feit dat dit een huiszoeking was waarvan men onvoorstelbaar veel verwachtte", aldus Geens.

Michel volgde de situatie deze namiddag van minuut tot minuut op en stond in de loop van de avond samen met ministers Jan Jambon en Koen Geens van Binnenlandse Zaken en Justitie in permanent contact met de veiligheidsdiensten.

Morgen roept de premier de Nationale Veiligheidsraad samen die de bevoegde ministers en de toplui van de veiligheidsdiensten samenbrengt. Dat bleek vanavond nog niet mogelijk, aangezien de operaties nog aan de gang zijn.

Het federaal parket zal in tussentijd wel nog communiceren, aldus de premier.

bron: Belga