Premier ontvangt slachtoffers aanslagen

Premier ontvangt slachtoffers aanslagen

Premier Charles Michel wil samen met de ministers van Justitie en Volksgezondheid snel een delegatie van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart ontvangen. Die lieten gisteren in de parlementaire onderzoekscommissie verstaan zich in de steek gelaten te voelen. Niemand heeft ons begeleid naar welke dienst dan ook, gezegd welke dossiers we moesten opstellen, waar we hulp konden krijgen. We moesten alles helemaal zelf uitzoeken. Dat is gewoon inhumaan, daar ben je fysiek en mentaal niet toe in staat, was woensdag onder meer te horen. Volgens verschillende getuigen is er een groot verschil met de wijze waarop andere landen met slachtoffers omgaan.

Michel wil daarom snel een delegatie ontmoeten. "We zijn er ons van bewust dat niet alles perfect is verlopen", is te horen bij het kabinet van de premier. "We bevonden ons na de aanslagen dan ook in een ongeziene situatie en we moeten daar natuurlijk lessen uit trekken." De premier wil "luisteren naar de suggesties en opmerkingen over hoe het het beter kan". Het slachtofferfonds heeft intussen 1 miljoen euro uitgekeerd in 150 dossiers. Het gaat om bedragen van 15.000 tot 30.000 euro.

Over het concrete geval van een Franse man die naar eigen zeggen pas na twee maanden antwoord kreeg op zijn brief aan de premier wordt niet gecommuniceerd. "Maar de premier heeft voor de kerstvakantie wel opnieuw contact opgenomen met de slachtoffers om hen opnieuw te herinneren aan de beslissingen van de federale regering en aan het feit dat het contactpunt nog steeds operationeel was." Dat contactpunt heeft intussen zowat 700 telefoonoproepen en 1.500 e-mails ontvangen.

bron: Belga