Politieke hoogspanning in Pakistan

Politieke hoogspanning in Pakistan

In Pakistan heerst grote onrust. Tienduizenden mensen zijn op straat gekomen om het ontslag van de 66-jarige premier Imran Khan te eisen. Die lijkt niet op de eis te zullen ingaan, maar de regering wil wel praten met de oppositie. Die gaf Khan vrijdag 48 uur om af te treden. "Onze deuren staan open voor gesprekken, maar het ontslag van de premier is geen optie", verklaarde minister van Defensie Pervez Khattak zaterdag. Hij waarschuwde ook dat de regering niet verantwoordelijk gehouden mag worden voor de gevolgen als de massaprotesten zouden uitdraaien op confrontaties met de veiligheidstroepen.

Protestleider Fazalur Rehman had immers gedreigd met een escalatie van het protest als Khan niet zou opstappen. Defensieminister Khattak kondigde aan dat maandag juridische stappen gezet zullen worden tegen Rehman wegens aanzetten tot geweld.

De oppositie heeft de uitgestoken hand afgewezen en de protesten gingen zondag onverminderd voort. In een protestkamp in het centrum van Islamabad zouden al meer dan 100.000 mensen bijeengekomen zijn. De oppositie zegt dat het leger de verkiezingen van vorig jaar vervalst heeft en klaagt de slechte economische toestand aan.

bron: Belga