Politie doodt verdachte tijdens antiterreuractie

Politie doodt verdachte tijdens antiterreuractie

In de nasleep van de aanslagen in Parijs voerde de anti-terreurcel van de federale politie een huiszoeking uit in Vorst. Nog voor ze konden aanbellen bij het pand, werden ze onder vuur genomen. De huiszoeking ontaardde al snel in een heuse schietpartij, waarbij helikopters en veiligheidsperimeters werden ingezet. Daarbij zouden volgens het federaal parket vier agenten lichtgewond geraakt zijn. Bij de actie waren verschillende leden van de Franse speurders betrokken, maar de gewonde agenten zouden wel allemaal Belgen zijn.

Rond 18 uur konden de speciale eenheden één verdachte uitschakelen. "Het huis in de Driesstraat is doorzocht en daarbij is één lijk aangetroffen", bevestigt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Over de identiteit van die persoon kunnen we nog niets zeggen. Het gaat alvast niet om de gezochte terrorist Salah Abdeslam."

Een of twee medeplichtigen zijn nog op de vlucht en verschansen zich hoogstwaarschijnlijk in de buurt van het appartement. Wie de speurders op het oog hadden, is niet duidelijk. Volgens een bron binnen de Franse politie zou het gaan om de entourage van een of meerdere van de elf Belgen die in verdenking werden gesteld na de aanslagen in Parijs.

Tijdens de politieactie werden twee scholen en twee crèches in de omgeving van de feiten afgesloten en bewaakt door de politie. Hetzelfde gold voor de nabijgelegen fabriek van Audi Vorst. De kinderen werden ‘s avonds, onder toeziend oog van de politie, opgehaald door hun ouders. Volgens premier Charles Michel (MR) is een drama vermeden. De antiterreuractie is nog altijd aan de gang is. Daarom zou de Nationale Veiligheidsraad voorlopig nog niet samenkomen, mogelijk zou dat morgen wel het geval zijn.

Foto AFP / D. Waem