Philippe Gilbert wint tweede rit, Maurits Lammertink nieuwe leider in Ronde van Luxemburg

Philippe Gilbert wint tweede rit, Maurits Lammertink nieuwe leider in Ronde van Luxemburg

Philippe Gilbert (BMC) heeft de tweede etappe in de 76ste editie van de Ronde van Luxemburg (cat. 2.BC) gewonnen. Na 162,8 kilometer van Rosport naar Schifflange toonde de 33-jarige Luikenaar zich de sterkste op het slotklimmetje, 450 meter lang met een stijgingspercentage van 12,8 procent. De Nederlander Maurits Lammertink werd tweede, de Luxemburger Alex Kirsch derde. Tosh Van der Sande en Pieter Vanspeybrouck finishten als vijfde en zesde op drie seconden. Met Sébastien Delfosse, negende op 0:06, eindigde er nog een vierde Belg in de top tien.

De Luxemburgse proloogwinnaar Jean-Pierre Drucker kwam in volle finale ten val en moest de leidersplaats afstaan aan de 25-jarige Lammertink. Die heeft nu negen seconden voor op Gilbert. Kirsch is, eveneens op negen seconden, derde. Vanspeybrouck heeft als vierde elf seconden goed te maken.

Van bij de start ging Thomas Deruette, leider in het bergklassement, er in het gezelschap van Etienne van Empel, Pierre-Luc Périchon, Aksel Nömmela, Cammelo Foti, Pontus Kastemyr en Martin Mortensen vandoor. De jonge Belg (20 jaar) pakte de eerste punten voor de bergtrui en verstevigde zo zijn leiderspositie in dat nevenklassement. De kopgroep spatte na 69 kilometer uit elkaar. Alleen Mortensen, Perichon en Kastemyr bleven in de vroege vlucht geloven. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:30 op de grote groep. Tim Kerkhof overbrugde in zijn eentje de kloof naar de drie leiders en haakte na 91 kilometer voorin aan. Hij was meteen ook de laatste overblijver van de vlucht, maar op twaalf kilometer van de eindmeet was ook hij eraan voor de moeite. Het venijn zat hem in de staart. In volle finale ging Drucker tegen de vlakte, waardoor hij de gele leiderstrui verloor. De aankomstzone bergop was gesneden koek voor Gilbert, die na de Ronde van Murcia (1.1) op 13 februari, zijn tweede zege van het seizoen boekte.

Zaterdag rijden de renners van Eschweiler naar Differdange over 177,4 kilometer. Na een heuvelachtige aanloop krijgen de renners in de drie plaatselijke ronden nog de Col de l'Europe onder de wielen geschoven. Die klim is anderhalve kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. De laatste top ligt op iets minder dan zes kilometer van de aankomst.

bron: Belga