Philippe Close is nieuwe burgemeester Brussel

Philippe Close is nieuwe burgemeester Brussel

Close is PS-fractieleider in het Brussels Parlement, "maar men zal mij niet meer in het Brussels Parlement zien in september", verzekerde hij vrijdag op de persconferentie van het schepencollege. Close is jurist en startte zijn politieke loopbaan bij de PS als medewerker van senator Roger Lallemand.

Later ging hij aan de slag op de studiedienst van de PS, het Institut Emile Vandervelde, en werd hij woordvoerder van Elio Di Rupo. In het Brusselse stadhuis zette Close zijn eerste stappen als kabinetschef van burgemeester Freddy Thielemans.

In 2006 nam Close voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en in 2013 was hij de grote favoriet om toenmalig burgemeester van Brussel Freddy Thielemans op te volgen. Het werd toen toch Mayeur wat vele Brusselaars verbaasde.

Close (PS) is op dit moment schepen van Financiën, personeelszaken en toerisme en fractieleider in het Brusselse parlement. Hij is bovendien ook voorzitter van Brussels Expo, de uitbater van de concertzalen Paleis 12 en La Madeleine.

Vrijdag kondigde hij aan dat hij geen andere mandaten meer zal uitoefenen dan deze die verbonden zijn aan de functie van burgemeester en aan zijn bevoegdheden. “Ik heb geen private mandaten”, benadrukte hij.

Omdat de procedure van opvolging, met als sluitstuk de eedaflegging van Philippe Close als burgemeester, een zekere tijd in beslag neemt, zal Yvan Mayeur nog in functie zijn tijdens de volgende gemeenteraad op 26 juni. Op de persconferentie werd ook bevestigd dat sp.a geen deel meer uitmaakt van de meerderheid in Brussel Stad. Schepen Ans Persoons zal niet vervangen worden, waardoor het college dus een lid minder zal tellen.